Πρόωρη εκσπερμάτιση

Τι ονομάζουμε πρόωρη εκσπερμάτιση;

Είναι η σεξουαλική δυσλειτουργία κατά την οποία ο άνδρας φτάνει σε οργασμό και εκσπερμάτιση σε μικρό χρονικό διάστημα από την έναρξη της επαφής. Ως όριο του χρόνου αυτού από αρκετούς συγγραφείς έχουν ορισθεί τα τρία λεπτά, χωρίς όμως ο ορισμός αυτός να είναι απόλυτος. Σε σοβαρού βαθμού πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί να υπάρχει τερματισμός της ερωτικής πράξης με ελάχιστο ερεθισμό, χωρίς διείσδυση στον κόλπο ή αμέσως μετά.

Είναι κατανοητό πως η διάρκεια της σεξουαλικής πράξης ανάμεσα σε δύο συντρόφους δεν μπορεί να μπει σε οριοθετημένους χρόνους και στεγανά και ούτε είναι δυνατόν να ορισθούν φυσιολογικές τιμές. Το φυσιολογικό και το ικανοποιητικό ορίζεται από το ζευγάρι και την ιδιαίτερη σεξουαλική του ζωή. Όταν λοιπόν ένας άνδρας ταλαιπωρείται από πρόωρη εκσπερμάτιση και η σύντροφός του δεν είναι ικανοποιημένη από τη σεξουαλική της ζωή, δεν μπορούμε εμείς να πούμε ότι άδικα παραπονούνται, ακόμα κι αν ο χρόνος έως την εκσπερμάτιση είναι μεγαλύτερος από το όριο των τριών λεπτών που αναφέρθηκε.

 

Πόσο συχνό είναι το πρόβλημα αυτό;

Η πρόωρη εκσπερμάτιση αποτελεί την συχνότερη σεξουαλική διαταραχή και ταλαιπωρεί πολλά ζευγάρια, μπορεί να είναι επίκτητη ή να υπήρχε εξαρχής. Είναι δε κατά πολύ συχνότερη από την στυτική δυσλειτουργία. Περίπου ένας στους τέσσερις άνδρες παρουσιάζει το πρόβλημα.

 

Ποιες είναι οι επιδράσεις της πρόωρης εκσπερμάτισης;

Μπορεί να παίξουν έναν σημαντικά αρνητικό ρόλο στην σχέση καθώς ελαττώνεται η άντληση ικανοποίησης από την σεξουαλική πράξη. Το πρόβλημα μεγεθύνεται όσο περνούν τα χρόνια και μένει αθεράπευτη, διότι όταν ο άνδρας είναι νεαρός, υπάρχει η δεύτερη και η τρίτη φορά όπου ο χρόνος μέχρι την εκσπερμάτιση είναι πιο παρατεταμένος. Σε πιο προχωρημένες ηλικίες το πρόβλημα γίνεται φανερό και συχνά ανυπέρβλητο.

 

Ποιά είναι τα αίτια της πρόωρης εκσπερμάτισης;

 

Οργανικά αίτια:

Δεν μπορούμε να πούμε ότι ξέρουμε την ακριβή αιτιολογία της πρόωρης εκσπερμάτισης, ακόμη και σήμερα. Υπάρχουν αρκετές καταστάσεις που μπορεί να ευθύνονται.

Αυξημένη ευαισθησία του πέους. Το σκεπτικό είναι πως η αυξημένη αυτή ευαισθησία στην βάλανο και στο χαλινό οδηγεί γρήγορα σε κορύφωση, με αποτέλεσμα την πρόωρη εκσπερμάτιση. Πάνω σε αυτήν τη βάση στηρίχθηκαν πολλές θεραπείες που είχαν στόχο την απευαισθητοποίηση της περιοχής και σαν τέτοιοι ήταν η περιτομή, η διατομή του χαλινού, ακόμη και η απονεύρωση του πέους με διατομή του ραχιαίου νεύρου, με πάρα πολύ πτωχά αποτελέσματα.

Δυσλειτουργία εγκεφαλικών νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη φαίνεται να έχουν στενή σχέση με την παθογένεια της πρόωρης εκσπερμάτισης. Αυτό που αποδεικνύει τη σχέση των διαβιβαστών αυτών, είναι η καλή ανταπόκριση της κατάστασης αυτής σε μια κατηγορία φαρμάκων τα οποία ρυθμίζουν την επαναπρόσληψη της σεροτονίνης.

Οι ορμόνες που φαίνεται να έχουν μια πιθανή σχέση με την πρόωρη εκσπερμάτιση είναι η ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH), η ωχρινοτρόπος (LH) και η τεστοστερόνη. Η ευθύνη του αντανακλαστικού της εκσπερμάτισης και της συμμετοχής του βολβοσηραγγώδους αντανακλαστικού μάλλον δεν έχουν αποδείξει επαρκώς τον ρόλο τους.

Η συχνότητα της σεξουαλικής πράξης φαίνεται να έχει κάποια συμμετοχή, ενώ σε ανάλογο υπόβαθρο οι αραιές σεξουαλικές πράξεις μπορεί να επιδεινώνουν το πρόβλημα

 

Ψυχογενή αίτια:

Το άγχος φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο. Η σεξουαλική πράξη που γίνεται με βιασύνη και κάτω από το άγχος του χρόνου. Η συγκεκριμένη τακτική σεξουαλικής συμπεριφοράς (άγχος χρόνου) μπορεί υποσυνείδητα να γίνει συνήθεια. Επίσης το άγχος και ο φόβος της πρόωρης εκσπερμάτισης μπορεί να οδηγήσει σε φαύλους κύκλους που δύσκολα μπορούν να σπάσουν.

 

Θεραπεία:

Όταν οφείλεται σε ψυχογενή αίτια, η ψυχοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα. Πολλές ανακοινώσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά δείχνουν σημαντική βελτίωση του χρόνου μέχρι την εκσπερμάτιση. Οι θεραπείες αυτές είναι μακροχρόνιες και πρέπει να γίνονται από ειδικούς ψυχιάτρους και ψυχολόγους με γνώσεις και εμπειρία στη σεξολογία.

Η θεραπεία συμπεριφοράς έχει τύχει εκτεταμένης εφαρμογής τα τελευταία χρόνια. Με αυτή την μέθοδο εκπαιδεύεται ο άνδρας να αντιμετωπίζει τα ερεθίσματα και την σεξουαλική πράξη με ένα συγκεκριμένο σκεπτικό, συγκεκριμένη ψυχολογία και στρατηγική αντιδράσεων.

 

Φαρμακευτική θεραπεία:

Οι αναισθητικές κρέμες φαίνεται να έχουν σχετικά καλή αποτελεσματικότητα. Φυσικά ρόλο παίζουν και οι προσδοκίες του ασθενούς, ο οποίος εάν περιμένει θεαματικά αποτελέσματα μάλλον θα μείνει δυσαρεστημένος. Η κρέμα αυτή εφαρμόζεται τοπικά και προκαλεί υπαισθησία στην περιοχή, με αποτέλεσμα μικρότερο ερεθισμό και πιο παρατεταμένο χρόνο στύσης μέχρι την εκσπερμάτιση.

Ανάλογη δράση έχουν και τα spray, τα οποία έχουν εντονότερη αναισθητική δράση. Στηρίζονται στο ίδιο σκεπτικό και στον ίδιο μηχανισμό δράσης με τις αναισθητικές κρέμες.

Τα φάρμακα από το στόμα έχουν καλή ανταπόκριση, ανήκουν στην κατηγορία των αντικαταθλιπτικών και είναι επιλεκτικοί αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης. Στην ουσία, η παράταση του χρόνου έως την εκσπερμάτιση αποτελεί μία παρενέργεια των φαρμάκων αυτών μαζί με άλλες φυσικά όπως είναι η ναυτία, η υπνηλία, δερματικές εκδηλώσεις και ελαττωμένη ερωτική επιθυμία.

Η δαποξετίνη είναι το φάρμακο με αρκετές μελέτες όπου τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά. Πλεονέκτημα, αποτελεί η λήψη του σκευάσματος επιλεκτικά πριν από τη σεξουαλική πράξη, και όχι χρόνια καθημερινή λήψη μιας και έχει μικρό χρόνο ζωής σε σχέση με τα άλλα φάρμακα της ίδιας κατηγορίας. Είναι το πρώτο φάρμακο που σχεδιάστηκε αποκλειστικά και μόνο για την πρόωρη εκσπερμάτιση. Τα σκευάσματα αυτά είναι ασφαλή με καλή ανταπόκριση και σίγουρα οι επιπλοκές είναι ηπιότερες από τις επιπτώσεις που προκαλεί η ίδια η πρόωρη εκσπερμάτιση.

  • 1