Κονδυλώματα

Τι είναι τα κονδυλώματα;

kondilomataΚονδυλώματα ονομάζουμε τις δερματικές βλάβες που οφείλονται στην λοίμωξη από τον ιό του ανθρώπινου θηλώματος (Human papilloma virus). Είναι ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα που τα τελευταία χρόνια δυστυχώς έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Όλο και περισσότεροι σεξουαλικά ενεργοί άνδρες και γυναίκες αποτελούν φορείς του ιού.

Ο ιός έχει πάρα πολλούς oρότυπους πάνω από 120, και γι’αυτό τον λόγο είναι και δύσκολο να ανιχνευθεί και να ταυτοποιηθεί. Οι συχνότερες λοιμώξεις είναι κυρίως από τους ορότυπους 6 και 11. Υπάρχουν κονδυλώματα μέσης υψηλής και χαμηλής επικινδυνότητας. Οι ιοί αυτοί είναι από τους μικρότερους που υπάρχουν, δεν φέρουν εξωτερικό περίβλημα και ο πολλαπλασιασμός τους είναι δυνατόν να γίνει μόνο με την συμμετοχή του κυττάρου ξενιστή που τους φιλοξενεί.

Ποιος είναι ο χρόνος εμφάνισης του κονδυλώματος μετά από την σεξουαλική πράξη;

Ο χρόνος επώασης της νόσου κυμαίνεται από λίγες εβδομάδες έως και δύο χρόνια. Αυτό δυστυχώς σημαίνει πως ένα άτομο μπορεί να είναι ασυμπτωματικός φορέας του ιού για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να είναι ενήμερο. Δυστυχώς το προφυλακτικό δεν προσφέρει πλήρη προστασία από τη νόσο.

Πως γίνεται η μετάδοση της νόσου;

Η μετάδοση της συγκεκριμένης ασθένειας γίνεται όπως προαναφέρθηκε με την σεξουαλική πράξη. Πρέπει να τονισθεί πως το προφυλακτικό δεν προφυλάσσει 100%, άρα υπάρχει σημαντική πιθανότητα επιμόλυνσης ακόμη και με την χρήση του. Άλλοι τρόποι μετάδοσης είναι τα είδη υγιεινής όπως ξυράφια, πετσέτες, οδοντόβουρτσες. Σχεδόν πάντα λοιπόν χρειάζεται και η κλινική εξέταση και του σεξουαλικού συντρόφου.

Σε ποιά σημεία του σώματος εμφανίζεται;

Οι περιοχές που μπορεί να μεταδοθεί είναι όλη η περιγεννητική περιοχή, το ορθό, η περιοχή του πρωκτού καθώς και η στοματική κοιλότητα. Μπορεί να μεταδοθεί από το ίδιο το άτομο σε περιοχές του σώματός του, με τα χέρια και με βιολογικά υγρά.

Η κλινική διάγνωση είναι σχετικά εύκολη, λόγω της χαρακτηριστικής εικόνας της βλάβης. Μπορεί όμως να γίνει και παθολογοανατομική ταυτοποίηση. Τα μεγάλα σε έκταση κονδυλώματα χαρακτηρίζονται σαν γιγαντιαία κονδυλώματα (Buschke-Lovenstein).

Θεραπεία

Η θεραπεία γίνεται με την εξαίρεση του κονδυλώματος. Αυτή μπορεί να γίνει με :

Χειρουργική εξαίρεση.

Καυτηριασμό με διαθερμία.

Κρυοπηξία

Εξάχνωση με Laser CO2.

Συμπληρωματικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν τοπικά εφαρμογή κρεμών όπως 5 φθοριοουρακίλη και άλλα κυτταροστατικά, αλλά και ανοσοενισχυτικά φάρμακα.

Ο κάθε φορέας του ιού θα πρέπει να σκέφτεται την μετάδοση του ιού, αλλά και να μην αναβάλλει την θεραπεία. Κάθε ύποπτο μόρφωμα θα πρέπει να διευκρινίζεται και να θεραπεύεται.

Στις περιπτώσεις που κονδυλώματα βρίσκονται κοντά στο έξω στόμιο της ουρήθρας θα πρέπει να γίνεται και ουρηθροσκόπηση για να αποκλειστεί η ύπαρξη κονδυλωμάτων και εντός της ουρήθρας.

  • 1