Λαπαροσκοπικά

Τί Είναι

Οι λαπαροσκοπικές χειρουργικές επεμβάσεις ανήκουν στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική (Μinimal Invasive Surgery - MIS) και είναι μια σύγχρονη χειρουργική τεχνική κατά την οποία οι επεμβάσεις στην κοιλιά γίνονται μέσω μικρών τομών (συνήθως 0,5-1,5 εκατοστά), σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες τομές που απαιτούνται στις παραδοσιακές χειρουργικές επεμβάσεις.

Picture4Το βασικό στοιχείο της λαπαροσκοπικής χειρουργικής είναι η χρήση του λαπαροσκοπίου, το οποίο εισέρχεται στην κοιλιά του ασθενούς μέσω μίας από τις μικρές οπές και με την κάμερα που διαθέτει μεταφέρει την εικόνα σε οθόνη την οποία παρακολουθεί ο χειρουργός που κάνει την επέμβαση. Η κοιλιά είναι συνήθως φουσκωμένη με αέριο διοξείδιο του άνθρακα για να δημιουργηθεί χώρος εργασίας. Το αέριο που χρησιμοποιείται είναι το CO2, το οποίο είναι κοινό για το ανθρώπινο σώμα και μπορεί να απορροφηθεί από τους ιστούς και να απομακρύνεται από το αναπνευστικό σύστημα. Είναι, επίσης, μη εύφλεκτο, γεγονός σημαντικό διότι στις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις χρησιμοποιούνται ευρέως ηλεκτροχειρουργικές συσκευές. Από τις υπόλοιπες οπές εισέρχονται τα λαπαροσκοπικά εργαλεία με τα οποία ο χειρουργός κάνει την επέμβαση.

Στην ουρολογία διάφορες επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν λαπαροσκοπικά. Σε αυτές συγκαταλέγονται από τις πιο απλές όπως η αφαίρεση νεφρικών κύστεων και η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κιρσοκήλης μέχρι τις πιο σύνθετες όπως η νεφρεκτομή και η ριζική προστατεκτομή. Άλλες επεμβάσεις που μπορούν να γίνουν λαπαροσκοπικά είναι η πλαστική της στένωσης πυελοουρητηρικής συμβολής, η επινεφριδεκτομή και η αποκατάσταση της πρόπτωσης έσω γεννητικών οργάνων στις γυναίκες.instruments2

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα για τον ασθενή έναντι της ανοικτής επέμβασης. Aυτά περιλαμβάνουν:

  • Μειωμένη αιμορραγία, η οποία μειώνει την πιθανότητα να χρειαστεί μετάγγιση αίματος.

  • Μικρότερη τομή, η οποία μειώνει τον πόνο και συντομεύει την νοσηλεία και τις πιθανότητες για μετεγχειρητικές κήλες

  • Λιγότερο πόνο, που οδηγεί σε μικρότερη κατανάλωση παυσίπονων

  • Αν και η επέμβαση κρατά συνήθως ελαφρώς περισσότερο χρόνο, η μετεγχειρητική πορεία είναι ταχύτερη, γεγονός που οδηγεί σε γρηγορότερη επιστροφή στην καθημερινή ζωή.

 

Λαπαροσκοπική προστατεκτομή

 

Η θεραπεία του καρκίνου του προστάτη περιλαμβάνει τις διάφορες μεθόδους χειρουργικής αφαίρεσής του, ακτινοθεραπεία, ορμονοθεραπεία ή και χημειοθεραπεία.

Η λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή είναι η μέθοδος που συνδυάζει τη ριζική αφαίρεση του καρκίνου με την ελάχιστη δυνατή επίπτωση στον ασθενή, με πολύ καλά λειτουργικά και ογκολογικά αποτελέσματα και με πολύ χαμηλό κόστος. Αντί να αφαιρεθεί ο προστάτης με ανοικτή τομή που συνήθως εκτείνεται από τον ομφαλό μέχρι τη ρίζα του πέους, (αριστερή εικόνα), η επέμβαση διενεργείται μέσω 5 μικρών τομών (δεξιά εικόνα).

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης η χρήση της κάμερας προσφέρει μεγάλη μεγέθυνση, ώστε ο χειρουργός να μπορεί με λεπτομέρεια να εκτελεί λεπτομερείς κινήσεις. Η σωστότερη αναγνώριση και διατήρηση σημαντικών και ευπαθών ανατομικών οργάνων οδηγεί σε καλύτερο λειτουργικό αποτέλεσμα, ακόμα και σε περιοχές δυσδιάκριτες. Για παράδειγμα δίδεται καλύτερη δυνατότητα χειρουργικών χειρισμών σε υπέρβαρο ασθενή όπου η ανοιχτή χειρουργική θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα ενός βαθύτερου και δυσπρόσιτου χειρουργικού πεδίου.

Η ανάρρωση είναι ταχύτατη και συχνά εντελώς ανώδυνη ενώ συνήθως δεν χρειάζεταιμετάγγιση αίματος και η νοσηλεία περιορίζεται στις 3-4 ημέρες. Ο ασθενής δεν πονά και μπορεί πολύ γρήγορα να επιστρέψει στις καθημερινές δραστηριότητές του. Μετά το χειρουργείο ο ασθενής φέρει καθετήρα για 4-5 ημέρες, σαφώς λιγότερο από ότι στην ανοικτή ριζική προστατεκτομή. Τέλος το αισθητικό αποτέλεσμα είναι σαφώς καλύτερο αφού αποφεύγονται μεγάλες και δύσμορφες ουλές.